För dig som vill veta mer om tillverkningen och ingredienser.
Allergener
Mitt kök är allergivänligt.
Det innebär att jag alltid har ett allergiperspektiv när jag uppfinner och producerar. I mitt nybyggda produktionskök har de flesta av de vanligaste allergener inte ens fått komma över tröskeln. Jag försöker också i möjligaste mån välja ingredienser som inte har beteckningen ”spår av”.
Mer konkret innebär det också att jag strävar efter så få och rena ingredienser som möjligt och att alltid ha stenkoll på det jag använder. För att inte alla produkter ska få en egen novell i webbutiken så skriver jag inte ut all info. Men om du har några funderingar alls så är du välkommen att kontakta mig på 0708-777 987 eller maila stina@langbergetsgard.se.
Är det något du är sugen på men är osäker på om du tål en av ingredienserna så är det bara att höra av dig! Jag är småskalig och anpassar gärna ett recept så det passar för dig.
När du beställer får du gärna i kommentaren ange eventuella allergier. Jag gillar hängslen, livrem och fallskärm när det kommer till allergier. Ju mer koll vi har på varandra desto godare blir godiset.
Glukossirap
Glukossirapen jag använder är baserat på vete. Jag har glukossirap baserat på majs som jag kan använda om du hör av dig. Glukossirap baserat på majs är sjukt mycket dyrare och svårt att få tag på än den baserad på vete så därför är vetebaserad glukos den som jag använder som standard.
Eftersom det är omöjligt för mig att veta hur känslig du som beställer är så räcker det inte att skriva allergisk mot vete eller spannmål för att jag ska använda glukossirap på majs. Du måste också välja det som alternativ när du beställer godis som innehåller glukossirap.
Vet du någon som tillverkar glukossirap baserad på majs i större volymer som går att köpa för en vettig peng får du gärna höra av dig. Det skulle vara underbart att göra allt på glukossirap baserad på majs hela tiden. Så kommer du med ett tips som leder till att jag får tag på obegränsade mängder glukossirap baserat på majs till ett vettigt pris så lovar jag dig fria karameller för resten av ditt liv. 🙂
Citronsyra
Jag använder citronsyra och äppelsyra i vissa produkter för att skapa syrlighet och för att det gör färger klarare. Om du inte tål det finns det vinsyra istället och det är möjligt att hitta alternativ för färger. Hör av dig så fixar vi så det passar dig!
Vegan
Det jag gör är oftast vegan då jag varken använder ägg, animaliska produkter eller färger baserat på animaliska produkter. I vissa av mina produkter (mallisar, vissa gelégodisar och maränger) har jag dock gelatin.
Innehålla spår av
Enskilda ingredienser i mina produkter kan ha märkningen ”innehålla spår av” så ring hellre en gång för mycket. Jag försöker ange om någon enskild ingrediens var märkt med ”spår av” men som sagt ring gärna och kolla om du är superduper känslig.
Jag har respekt för att det går att vara allergisk mot precis vad som helst så i min tillverkning ser jag alla ingredienser som potentiella allergikällor. Det innebär att jag separerar för att undvika risk för kontaminering . Men är du superduper allergisk mot kokos men vill köpa apelsingelégodisar är det bara att höra av dig. Då tittar jag i min produktionsdagbok och ser hur, när och var jag, apelsinen och kokosen varit. Antagligen kan jag också anpassa min tillverkning så det passar för dina behov. Det blir så lätt när det är småskaligt och människa till människa. 🙂
Övriga ingredienser
Det socker jag använder mest av är socker baserat på sockerbetor. Jag kan ibland använda mig av rörsocker men skriver då ut det. Sirap och liknande är baserat på sockerbetor om inte annat anges.
Jag torkar en hel del bär och frukt själv.
Färg är roligt och jag färgar naturligt från det naturen har att erbjuda. Colourfoods färger är baserade på grönsaker, bär och frukt. Ibland använder jag deras färger och ibland gör jag egna. Oavsett står det alltid tydligt i produktbeskrivningen. Svart färg får jag från rent aktivt kol baserat på kokosnöt.
Äppelmusten i gelégodiset pressas av bröderna Daniel och David på Sundsvalls Musteri. Det är ett litet musteri som jag har bra kontakt med för att ha lite extra koll på tillverkningen och känna mig säker ur ett allergiperspektiv. Plus att musten är ruskigt god! Oftast använder jag mig av en ren must gjord på enbart äppelsorten Rubinola eftersom det ger den rätta smaken på mitt godis.