Gården
Vid Långbergets fot ligger vår gård. Det är Rogers familjegård och på slutet av 1800-talet byggdes det första torpet på marken. Det var ett fattigt torp och mycket slit med att få livet att gå ihop. På 1950-talet byggde Rogers morfar och mormor vårt bostadshus och gården fick sin nuvarande karaktär.
Lantbruk har alltid bedrivits på markerna och innan oss var det Rogers föräldrar som drev mjölkgård. Roger var också mjölkbonde innan han 2011 bestämde sig för att lägga om driften till köttproduktion. 2018 började vi odla grönsaker och tro på att vi båda skulle kunna försörja oss på gården. 2019 byggde vi med hjälp av stöd från EU:s Landsbygdsprogram ett litet beredningskök för förädling. Med många olika små grenar i verksamheten så har vi nu uppnått målet att försörja oss helt på vår lilla gård.
Kornas sommarhagar och vall ligger på mark i byarna Höglunda, Borglunda, Vågsäter och Koviken längs med Gesundens strand. Sammanlagt så blir det cirka 50 hektar. Ungefär hälften av marken arrenderar vi från fantastiska grannar och bybor som på så sätt bidrar till att hålla landskapet öppet.
Våra fina kor
Det sägs att på 1950-talet var ordet fjällko ett slanguttryck för polisens svart-vita bilar? Om det är sant eller inte vet vi inte men vi gillar tanken på att kunskapen om koraser var så utbredd i Sverige för bara 70 år sen. Men mycket har hänt sen dess och nuförtiden är fjällkon en sällsynt ras som det gäller att vi arbetar för att bevara i Sverige.
Fjällkon passar bra för våra marker. De är små och lätta på foten och äter gärna sly förutom gräs och örter. Det är en stark och härdig ras som har funnits i norra Sverige under lång tid. Här uppåt landet är möjligheterna till att odla helt annorlunda än i de varmare södra Sverige. Det gjorde att de odlingar som fanns var då för värdefulla för att ge till korna. Så människorna stängslade in sina odlingar och lät korna gå fritt. Djuren letade då på egen hand upp sitt bete i skog och på fjällsidorna. På kvällen kom de hem för att kunna mjölkas. På så sätt utvecklades en ras med sociala djur som har en enorm förmåga att hitta sitt eget bete.
Nu för tiden i Sverige stängslar vi oftast in korna istället för odlingarna men vi försöker att bibehålla det så naturligt som möjligt i hagarna för våra kor. De har en bra blandning av skog, ängar och kuperad terräng. Vi har också lyxen att på sommaren kunna erbjuda dem strandnära hagar och varma dagar tar de sig gärna ett dopp för att svalka sig.
En fjällko väger ungefär hälften av vad en ko i konventionell köttproduktion väger. Det gör att fjällkor framförallt används till mjölkproduktion i dagens Sverige. Men även inom mjölkproduktionen är den sällsynt då den inte ger alls lika mycket mjölk som de senare framavlade raserna. Mjölken som en fjällko ger är dock av fantastisk kvalité och passar utmärkt till t.ex. ostproduktion pga av dess höga proteinvärde. Vi mjölkar dock inte våra kor utan fokuserar på att enbart producera kött.
Korna hos oss går ute året runt. På vintrarna har vi dem i hagar nära huset där de har tillgång till ligghall. Ligghallen erbjuder skydd för väder och vind och ströbädden är torr och skön när marken inte är det. Åtminstone är det så vi människor resonerar. Korna verkar tänka annorlunda. Det är sällan de är i sin ligghall utan istället verkar de föredra de att vara utomhus oavsett väder. Men fjällkor är ju framavlade i hundratals år för att tåla kyligt och dåligt väder så egentligt är det ju naturligt för dem att hellre söka skydd i skogen än i ett hus.
Korna får välja var de vill kalva och väljer ofta att då att kalva i hagen och inte i ligghallen. Kalvarna går med sin mamma i princip hela sina liv eftersom vi bara har en flock på vintern. På sommaren delar vi dock upp de i mindre flockar för att passa våra sommarhagar. Vi kastrerar våra tjurkalvar så att hela flocken alltid kan gå tillsammans.
Familj
Långbergets gård är Rogers familjegård. Han är född och uppvuxen här. Visst har han gjort annat i livet men valde ändå att tillslut återvända till gården och bruka jorden. Roger är utbildad ekotekniker. I hans mobil väntar alltid en lång kö av poddar och radioprogram att lyssna på så det är tur att han jobbar ensam mycket
Stina är uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Djurerfarenheten under barndomen sträckte sig till en undulat som hette Petter. Mycket var annorlunda och nytt när hon träffade Roger men mycket föll på plats också. Vad som var viktigt i livet och ett lugn. Det tog ett par år men nu är hon också bonde och trivs bra med att varva utomhusjobb med att stå i köket och förädla.
Vi har också tre underbart fina barn, tre katter som heter Estrella, Minnie och Frasse den Fjärde samt två hundar Valle och Bilbo. Barnen vägrar jobba på gården men alla djuren är anställda inom verksamheten.
Vilka djur finns på gården?
Just nu finns det kor, höns, tre katter och två hundar på gården. Nästan alla kor har namn, kalvarna som föddes 2019 heter efter grekiska gudar, 2020 var det nordisk mytologi, 2021 blev det namn från bibeln och 2022 var det svenska (döda) kändisar. Vilket tema årets kalvar kommer ha har vi inte bestämt än. Det är bara ett fåtal av hönsen som har namn och det är de damer som har en väldigt speciell personlighet. Tuppen heter Kalle och det är ett namn som ärvs av gårdens aktuella tupp (there can only be one).
Kan ni berätta mer om hundarna?
Valle och Bilbo är gårdens fyrbenta vallhundar. Valle föddes på alla hjärtans dag 2016. Men ingen ville ropa Valentin i en hage så det fick bli Valle istället. Bilbo föddes den 23 mars 2022. Namnet fick han från Tolkiens underbara värld. Han är Valles systerson då hans mamma är Everics Steira, Valles syster. Båda två kommer från Everics kennel i Sollefteå och kommer från väl meriterade föräldrar. Vi har tyvärr inte haft möjlighet att meritera de men de är duktiga och uppskattad medarbetare här på gården.
Valle brinner för att valla och djurskötsel men tycker odling är erbarmligt tråkigt. Bilbo är än så länge under upplärning men verkar väldigt lovande i sin vallningsförmåga. Valle och Bilbo har två helt olika personligheter och vallningsstilar vilket ställer stora krav på oss som arbetsledare. Hundarna ser också till att vi bönder lämnar gården åtminstone två gånger per dag för promenader.
Följer ni oss på sociala medier kan det ibland hända att en tredje hund är med på bild. Det är Coorie som hänger med oss på gården när hans matte är på jobbet. Han föddes i september 2022 och är 75% BC och 25% labrador. Han är en rolig påminnelse för Valle och Bilbo att livet inte består av enbart jobb. Border collies kan ju annars bli lite väl arbetsnarkomaniga.
Men klarar ni allt själv?
Nej, det gör vi såklart inte. Även om vi försöker välja arbetssätt som gör det möjligt och är väldigt småskaliga så går det inte på bara två personer. Vi har turen att Lars som jobbar hos oss på deltid. Han kör mest traktor men rycker in där det behövs . Det är han som ser till att korna får mat och sköter våra åkrar.
En annan bonde sköter själva skörden på åkrarna eftersom det kräver ganska stora och avancerade maskiner. Det skapar arbetstillfällen i vår bygd och gör att vi inte behöver stå för kostnaderna för egna maskiner.
Vi har också fin hjälp från grannar, föräldar och bybor som hjälper oss med stort och smått. Deras hjälp, som kanske mest handlar om när korna rymmer (förlåt) är ovärderlig.
Men vi bor på gården och på jobbet. Vi älskar vårt jobb och försöker att anpassa oss efter årstiderna och gå ner i arbetstid under den mörkare säsongen. Vår, sommar och höst – ja, då finns det hur mycket jobb som helst!